Conceptul proiectului şi sarcina proiectării
Formularea ideilor, conceptului viitorului edificiu – este primul pas al executării proiectului. Conceptul se elaborează de către solicitant, ţinînd cont de următorii factorii ca:
- Genul businessului
- Tipurile de produse şi industrie
- Intensitatea fluxurilor de materie primă, marfă, produs finit
- Tipul transportului utilizat
- Dimensiunile şi forma terenului de construcţie
- Infrastructura terenului(energia electrică, canalizarea)
- Distanţa terenului de la automagistrale
- Restricţii arhitecturale
Ţinînd cont de factorii prevăzuţi, benefeciarul trebuie să-şi exprime preferinţele ținînd cont de următoarele :
- Destinaţia obiectului şi a încăperilor din interiorul lui;
- Numărul nivelelor edificiului;
- Numărul încăperilor şi dimensiunile lor;
- Preferinţele referitor la construcţii portante (coloanele şi stîlpii din beton armat, ferme şi grinde);
- Închideri şi compartimentări (panouri sandwich din poliuretan sau vata minerală, grosimea lor, grosimea metalului);
- Pardoseli(pardosele şlefuite din beton, pardosele epoxidice sau placate cu gresie şi faianţă);
- Numărul uşilor,ferestrelor;
- Soluţiile cromatice a faţadelor ş.a.
În baza tuturor întrebărilor se întocmeşte un document – Sarcina de proiect,după aprobarea căruia, arhitectul începe executarea schiţei de proiect.
Schiţa de proiect se elaborează cu scopul de a stabili soluţiile arhitecturale şi de amplasare a unei construcţii, care ulterior pot fi realizate în documentaţia de proiect. Schiţa de proiect este alcătuită din: plan de încadrare, plan general, faţade, soluţii cromatice, desfăşurata unei porţiuni de front stradal;
Componenţa unei schiţe de proiect:
- plan etaj,
- secţiune,
- faţada în axe,
- planul general,
- modelul virtual3D(tridimensional).
La etapa de elaborare a schiţei, arhitectul va avea nevoie de ridicarea topografică.
Certificat de urbanism de proiectare–act cu caracter reglementator. Se eliberează de către Primărie pentru a duce la cunoştinţă solicitantului prescripţiile şi elementele ce caracterizează regimul juridic, economic, tehnic şi arhitectural-urbanistic al terenului de construcţie.
Altfel spus, certificatul de urbanism esre un act, care permite elaborarea documentaţiei de proiect.
Depunerea documentelor pentru obţinerea certificatului de urbanism pentru proiectare
Certificatul de urbanism pentru proiectare se elaborează şi se emite în baza cererii, la care se anexează, în original şi în copii, următoarele documente:
- extrasul din registrul bunurilor imobile, eliberat de către oficiul cadastral teritorial, însoţit de planul cadastral şi/sau planul imobilului;;
- buletinul de identitate (pentru persoană fizică) sau certificatul de înregistrare (pentru persoană juridică);;
- raportul de expertiză tehnică, în caz de reconstruire, restaurare, modificare sau consolidare a imobilului existent, elaborat de către experţi tehnici atestaţi;
- acordul autentificat notarial al coproprietarilor de imobil/teren ale căror interese pot fi afectate nemijlocit în procesul executării lucrărilor de construcţie şi în perioada exploatării obiectului construit;;
- schiţa de proiect avizată de arhitectul-şef, în cazul amplasării construcţiei în zonă cu regim special stabilit prin documentaţia de urbanism şi de amenajare a teritoriului.
Solicitarea altor documente decît cele prevăzute mai sus nu se admite.
Proiectul de execuţie– documentaţie de proiect – piese scrise şi desenate care cuprind soluţii tehnice şi economice de realizare a obiectivului de investiţii în volumul stabilit de documentele normative;
Documentaţia de proiect conţine:
CT– compartiment tehnologie
Compartimentul dat se elaborează la faza iniţială, deoarece pe baza lui se execută celelalte compartimente al documentaţiei de proiect.
CE– compartiment ecologie
Compartimentul dat reflectă estimarea acţiunii edeficiului proiectat asupra mediului ambiant.
CA– compartiment arhitectură
- datele generale
- plan etaj
- faţade
- secţiuni arhitecturale
- plan acoperiş
- specificaţie tîmplărie
- memoriu explicativ
CR– compartiment rezistenţă
- datele generale
- plan fundaţie
- secţiuni fundaţiei
- plan planşeu
- schiţe şi specificaţie construcţiilor neportante
- noduri constructive
Compartimentele ingenereşti conţin schiţele sistemelor alimentaţiei cu apă şi canalizării, echipamentului electric, încălzirei, ventilaţiei.
SAP şi C– sistemele alimentaţiei cu apă, canalizare
- datele generale
- plan etaj
- schema sistemului
- specificaţia utilajului
- specificaţia confecţionărilor şi materialelor
EE şi STJ– echipament electric şi sistemele de tensiune joasă
- datele generale
- plan etaj
- schema sistemului
- specificaţia utilajului
- specificaţia confecţionărilor şi materialelor
ÎV– Încălzire , ventilare și condiționare
- datele generale
- plan etaj
- schema sistemului
- specificaţia utilajului
- specificaţia confecţionărilor şi materialelor
Costul de deviz al lucrărilor de construcţii-montaj- este expresia bănească a consumului de resurse (materiale, manoperă, utilaje de construcţii) necesare pentru execuţia acestora în condiţii organizatorice şi tehnologice bine determinate.
Componenţa costului de deviz al lucrărilor de construcţii-montaj includ:
- cheltuieli directe,
- cheltuieli de regie,
- beneficiu de deviz,
- TVA (Taxa pe valoarea adăugată)
Cheltuielile directe cuprind: costul materialelor, elementelor de construcţii, detaliilor, salariul muncitorilor, decontările pentru asigurare obligatorie, cheltuielile legate de exploatarea utilajelor de construcţii.
Cheltuielile de regie – reprezintă totalitatea consumurilor legate de crearea condiţiilor pentru execuţia construcţiilor, organizarea, administrarea şi deservirea acestora. Cheltuielile de regie se stabilesc în mod indirect, în procente din consumuri directe. Cheltuielile de regie sunt divizate în capitole: cheltuielile generale şi administrative, cheltuielile pentru deservirea lucrătorilor din construcţii, cheltuielile pentru organizarea lucrărilor de şantier,alte cheltuieli generale şi de antrepriză.
Beneficiul de deviz– reprezintă suma mijloacelor necesare pentru acoperirea unor cheltuieli generale ale întreprinderii de antrepriză, care nu sunt incluse în preţul de cost al lucrărilor, şi constituie partea normată (garantată) a valorii producţiei de construcţii (plata impozitelor, dezvoltarea producţiei, modernizarea utilajelor, plata dobînzilor pentru folosirea creditelor bancare, stimularea materială a lucrătorilor etc).
Expertiza– este etapa obligatorie în procesul de proiectare. Proiectele de construcţie sunt supuse expertizei indiferent de surse de finanţare, forme de proprietate şi apartenenţa obiectelor.
Expertiza se execută de către inspectori atestaţi sau de către instituţiile autorizate în domeniul controlului proiectelor.
Expertiza proiectului se elaborează pentru verificarea calităţii documentaţiei de proiect pentru construirea obiectelor imobiliare.Expertiza dată este necesară pentru obţinerea autorizaţiei de construire.
Expertiza proiectului poate fi particulară sau de stat. Se execută pentru estimarea corespunderii documentaţiei elaborate diferitor regulamente tehnice, inclusiv cele ecologice, sanitaro-antiepidemice, normele securităţii antiincendiare, protecţia muncii şi a mediului ambiant. Toate cerinţele sunt reflectate în regulamente, documente normative, standarte.
Rezultatul expertizei proiectului este corespundere sau necorespundere documentaţiei oferite normelor tehnice.